Teach Africa Workshop

About Teach Africa Workshop

 

Are you an educator wanting to diversify the content in your classroom? Are you seeking to expand your students' horizons? The need for students to learn about Africa is as important as ever. This workshop is the perfect opportunity to learn how to bring Africa into your classroom. This event brings together K-16 educators to workshop on teaching Africa in schools. All teachers, administrators, students, librarians, and the public are welcome whether you are an expert on teaching Africa or this is the first time you have even considered it.

The Teach Africa Workshop Spring 2021

The Teach Africa Workshop will be held the Saturday morning of April 17, 2021 via Zoom

Learn from experts (view our 2021 presenters) to bring Africa into your classroom through a variety of forms. Here are the tentative sessions:
Breakout sessions will include discussions and demonstrations on integrating African Studies material into your classroom. See the schedule below. 
 
The workshop is FREE. Don't forget to register
Act 48 credits will be available to interested attendees.
 
You will also have the opportunity to hear about the Fulbright-Hays Group Projects Abroad that will focus on curriculum development Summer of 2022. The African Studies Program received a grant to lead a group of educators to East Africa (Kenya and Uganda) to collect teaching resources and study education and return to build their own lesson plans for their classrooms.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tentative Schedule: April 17th, 2021

Time          Event length
8:30 am Welcome and introductions --- Info on Fulbright Hays 30 min
9:00 am

 

Embedding Africa in the School Day: Towards a Holistic Approach to  Using Picture Books in Your Teaching Practice

50 min
9:50 am Break 15 min
10:05 am Information Session on Accessing African Books  15 min
10:20 am

 

Break-out rooms--Create Lesson Plans and Discuss how to use the

curriculum in your own context

35 min
10:55 am

 

lFundisha! Incorporating Swahili Culture into the Language Arts  Classroom

50 min
11:45 am Break 10 min
11:55 am

 

Break-out rooms--Create Lesson Plans and Discuss how to apply the  curriculum in your own context

35min
12:30 pm Concluding Remarks, Discussion and Survey 35 min
1:00 pm End Session  

 

**Note that all times are referencing EST**

 

Sponsored by: University of Pittsburgh's African Studies Center, Institute for International Education

Contact Name: 
Drew Medvid
Contact Email: 
Contact Institution: 
University of Pittsburgh African Studies Program
Contact Details: 
If you have questions or registration concerns please contact Drew Medvid.